EN
הבלוג

ייעוץ סביבתי

אנרגיה ואקלים: 5 הזדמנויות שאסור לרשויות להחמיץ בשנת 2023

רשויות מקומיות, אזוריות ואשכולות רשויות שימו לב: השנה הקרובה יכולה להיות שווה לכם הרבה כסף באמצעות מימון ממשלתי וחיסכון בהוצאות. כך תנצלו את ההזדמנויות שמחכות לכם מעבר לפינה.

אירועי האקלים הקיצוניים ששוטפים – תרתי משמע – את כדור הארץ, אולי נדחקו קצת מהכותרות בעקבות תחזיות המיתון, המלחמה באוקראינה והמחסור באנרגיה, אבל הם מכים בכל פינה בגלובוס, כולל בישראל. טמפרטורות קיצוניות, שרפות והצפות הן כבר לא תופעות חד פעמיות שמתרחשות אחת לכמה שנים, אלא הופכות לקשות יותר, מזיקות יותר ותכופות יותר. הרשויות נדרשות להיערך להשלכות של משבר האקלים כבר היום ולהיות מוכנות להשפעותיו בהיבטים שונים של תכנון, תשתיות ותקציב.

ואם לא די בכך, גם משבר האנרגיה נמצא בימים אלה בכותרות ובמרכז סדר היום ברחבי העולם. באירופה מצמצמים פעילות ייצור, בסין אומצה מדיניות הקצבה של אספקת חשמל, בארצות הברית אישרו לשוב ולהפיק נפט בוונצואלה לאחר עצירת הקידוחים ומספר מדינות באירופה ואסיה כבר הודיעו על הידוק החגורה בכל הקשור לאנרגיה. גם בישראל עלו מחירי החשמל באופן משמעותי בעקבות הזינוק במחירי הפחם ובכל סוגי הדלקים.

בימים אלה של נסיקה במחירי האנרגיה וצפי לחורף קשה, עומדות בפני הרשויות 5 הזדמנויות להפוך דווקא את שנת 2023 לזו שתביא את הבשורה ותיתן דחיפה משמעותית להיערכות לשינויי האקלים:

קול קורא להיערכות לשינויי אקלים. שנת 2022 מסתיימת עם שני קולות קוראים של המשרד להגנת הסביבה להכנת תוכניות עירוניות במסגרת ההערכות לשינויי אקלים. בשנה הבאה צפויים להתפרסם קולות קוראים נוספים, ועכשיו הזמן להיערך להגשה לקבלת תקציב לכתיבת תוכניות עבודה, שבעתיד אף יממנו את היישום שלהן.
1. קול קורא לתמיכה בהכנת תוכנית היערכות לשינויי אקלים ברשויות מקומיות, עם שני מסלולים – האחד לחברה הכללית והשני עם תנאים מועדפים לחברה הערבית. היקף התקציב של כל אחד מהמסלולים הוא 6.2 מיליון ₪.
2. קול קורא להכנת תוכניות עירוניות להצללה ולקירור של המרחב העירוני. גם בקול הקורא הזה ישנם שני מסלולים: האחד הוא הכנת תוכנית הצללה עירונית באמצעות עצים עם תקציב בהיקף של עד 10 מיליון ₪; והשני הוא ביצוע פיילוט לפעולות הצללה אופרטיביות עם תקציב בהיקף של עד 15 מיליון ₪.

המאיץ 2. לאחר ההצלחה של תוכנית המאיץ בשנה שעברה, יממן משרד האנרגיה מחזור נוסף של רשויות. התוכנית מעניקה מעטפת נרחבת של תכנון וייעוץ מקצועי לרשויות הנבחרות להשתתף בה, ומקצה משאבים לטובת האצת ההתייעלות האנרגטית ברשויות. המאיץ, או בשמו המלא 'המאיץ לגיבוש תוכניות פעולה להיערכות לשינויי אקלים ואנרגיה מקיימת בשלטון המקומי', מסייע לרשויות לייצר אנרגיה נקייה, להתייעל בתחומי האנרגיה ולהסתגל באופן מרבי לאקלים המתחמם והמקצין. כך יכולות רשויות לעבור לייצור חשמל מאנרגיית השמש באמצעות התקנת פאנלים סולאריים על מבני ציבור ומשקי בית פרטיים, להקטין פליטות מזהמים, לייעל את האנרגיה בתשתיות העירוניות, להצליל רחובות, לפרוס נקודות טעינה לכלי רכב חשמליים ולבצע מהלכים נוספים שיובילו לחיסכון ולהתייעלות באנרגיה.

המסלול לצמצום תופעת אי החום העירוני וייצור אנרגיה מתחדשת. לפי הוראת מנכ"ל 4.41 במשרד הכלכלה והתעשייה, נפתח מסלול סיוע להשקעות בפרויקטים להפחתת פליטות גזי חממה, יצירת הצללה בשטחים ציבוריים וצמצום תופעת אי החום העירוני. המסלול מיועד לחברות עירוניות ורשויות מקומיות המעוניינות לבצע פרויקט קירוי סולארי, ושיעור הסיוע יעמוד על כ־ 25% מההשקעה. הפרויקטים שיזכו לתקצוב הם הקמת מתקני קירוי סולארי בשטחים ציבוריים, שילוב מתקן אגירת אנרגיה במתקן קירוי סולארי וכן השקעות לביצוע הפרויקטים, הכוללות רכישת ציוד וטכנולוגיות הנדרשות לצורך ביצוע הפרויקט, דוגמת מערכות ניהול, ייצור ואגירת חשמל. עלויות ייעוץ ותכנון מקדים לפרויקט יוכרו בשיעור של עד 10%. על מנת להגיש בקשה למסלול ולקבל תמיכה ממשלתית יש לערוך סקר אנרגיה על הרשות. את הסקר כדאי לעשות כבר עכשיו, כך שכשתצא הוראת המנכ"ל הבאה – הסקר כבר יהיה מוכן וניתן יהיה להגיש בקשה במסגרת הזמן הנתונה.

מודל ג'לג'וליה. לצד הבשורות על עליות במחירי החשמל, בישראל יש רשות ראשונה שכבר לא משלמת חשבון חשמל: ג׳לג׳וליה. הרשות המקומית המונה כ-10,000 תושבים, הוציאה מכרז בשנה שעברה להתייעלות אנרגטית ולייצור אנרגיה מתחדשת במוסדות הציבוריים ובמרחב הציבורי במטרה להגיע לעצמאות אנרגטית. חצי שנה מאוחר יותר המועצה הפסיקה לשלם עבור חשמל. בשנת 2023 המודל של ג׳לג׳וליה צפוי להשתכפל, ורשויות נוספות יוציאו מכרז להעברת החשמל ליזמים. כך הן יקטינו עלויות, יבצעו פעולות התייעלות מהירות כדי לחסוך באנרגיה וייצרו אנרגיה על גגות מבני הציבור ברשות.

"במסגרת הרפורמה במשק החשמל, משנת 2023 תחל תחרות על מקטע האספקה של החשמל. התחרות תאפשר לשחקנים משוק התקשורת, האנרגיה המתחדשת, התשתיות והבנייה להיכנס לשוק זה במטרה לבזר את משק האנרגיה למתקנים קטנים"

פתיחת מקטעי החשמל לתחרות. במסגרת הרפורמה במשק החשמל, משנת 2023 תחל תחרות על מקטע האספקה של החשמל. התחרות תאפשר לשחקנים משוק התקשורת, האנרגיה המתחדשת, התשתיות והבנייה להיכנס לשוק זה במטרה לבזר את משק האנרגיה למתקנים קטנים, ובכך להתקדם לחזון מיקרו־גריד – רשת חשמל קטנה שיודעת לייצר, לספק ולנהל את החשמל ברמת מתחם מגורים או שכונה. רישיון אספקת החשמל מתיר למבקשים לרכוש חשמל ממנהל המערכת או מיצרנים פרטיים – ולמכור אותו לצרכנים. רשויות מקומיות יוכלו לקבל רישיון באמצעות תאגיד כלכלי ששייך להן, ובכך למקסם את המערך הקיים של שירות, מידע וגישה לכלל התושבים, ואף לקיים סינרגיה עם שירותים נוספים שהן מספקות להם.

בעקבות השינויים הרגולטורים, ב־2023 נראה עוד רשויות מקומיות שנכנסות לעולם ייצור ואספקת אנרגיה לתושבים שלהן, תוך שהן מקדמות הקמה של מתקני ייצור בשטחן. התמיכה הממשלתית לצד קשת האפשרויות לייצור אנרגיה חלופית יסייעו להפוך רשויות נוספות לסיפור הצלחה אנרגטי.

אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

חזרה למעלה