הידרולוגיה ונגר עילי, תשתיות מים, ביוב ומט"שים
הדבר החם הבא: תשתיות כחולות ברשויות מקומיות
למרות ימי גשם מועטים מדי שנה, ערים רבות סובלות מהצפות חוזרות ונשנות כשהגשם מגיע. התשתיות עולות על גדותיהן ונגרמים נזקים אדירים לכבישים ולרכוש, ואף לאבדות בנפש. רק בשביל לסבר את האוזן, לפי נתוני רשות שוק הון ביטוח וחסכון בין השנים 2010-2018 חברות הביטוח שילמו פיצויים בגין נזקי טבע, ובפרט נזקי הצפות בסך 3.5 מיליארד שקל.
אם מסתכלים קדימה, השמיים קודרים אפילו יותר. צפויה עלייה בתדירות אירועי קיצון אקלימיים, לצד בניה מאסיבית. שני אלו ביחד יובילו לכך שנפחי מי הנגר בזמן אירועי גשם ימשיכו לגדול, כאשר התשתיות כבר היום לא מתאימות ולא יכולות להכיל את המים.
יש פתרון – ניהול מי הנגר באמצעות תשתיות כחולות
במאמר מקיף שכתבנו בנושא ביחד עם האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי סביבה, סקרנו את פתרון התשתיות הכחולות ואת האופן שבו ניתן לממן את הקמתן.
אבל מה זה בכלל תשתית כחולה? מדובר בכל תשתית עירונית שמיועדת לאגירה, ויסות, השהיה, אידוי או חלחול של מי נגר בשטחים הציבוריים הפתוחים. לרוב תשתיות כחולות נמצאות בתוך שטחי פארקים עירוניים, בהם: אגמים, בריכות חורף, כיכרות מים ונחלים.
תשתית כחולה יכולה להיות פתרון מבוסס טבע לבעיית מי נגר. הפתרון הזה מקובל בעולם וגם בארץ יש ערים שכבר מאפשרות לתושביהן ליהנות ממקור מים שמהווה תשתית כחולה: פארק האגמים בראשון לציון, פארק עמק הצבאים בירושלים, בריכת חורף "באסה" בפארק הרצליה ובריכת מכללת לוינסקי בצפון תל אביב.
גשם של תועלות
אמנם רשויות רבות מתמודדות עם מורכבות ההוצאה לפועל של תשתיות כחולות, אבל המאמץ משתלם כי יש להן ערכים רבים. לצד היותן אמצעי לניהול נגר, הן מספקות תועלות כלכליות, סביבתיות, בריאותיות וחברתיות משמעותיות. בואו נראה.
צמצום נזקי ההצפות – תכנון מושכל של תשתיות מי גשמים ושיטפונות יצמצם את מקרי ההצפות ומכאן יוביל לצמצום נזקים ותביעות נזיקין.
העלאת ערך הנדל"ן – לשטחים פתוחים ציבוריים יש השפעה חיובית על ערך הנכסים בקרבתם, ועוד יותר מכך כאשר יש קרבה למים. הנוף של פארק הירקון, למשל, העלה את ערך הדירות בשכונת בבלי בתל אביב בכ-5% אחוזים.
העצמת פוטנציאל הפיתוח – לדוגמא, בשנת 2021 היו עשרות אלפי יחידות דיור ומאות אלפי מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה שקידומם מותנה במציאת פתרונות ניהול נגר מספקים. פיתוח פארק מאפשר ומעודד מיזמי מסחר, הסעדה וחניונים, לצד מיזמים עסקיים נוספים. בנוסף, פיתוח עסקי מוביל להגדלת הרווח ממס, הגדלת אפשרויות תעסוקה וחיסכון פוטנציאלי בדמי אבטלה, ביטוח לאומי והבטחת הכנסה.
צינון פני העיר ושיפור איכות האוויר – גופי מים נרחבים ורדודים בתחומי העיר תורמים לצינון הטמפרטורה והפחתת תופעת איי חום עירוניים, שמחריפה עם הבינוי המואץ וצפויה להחריף עם שינוי האקלים. בנוסף, מזג אוויר נעים מעודד הליכה ורכיבה והפחתת שימוש בתחבורה.
תועלות נוספות ימצאו הרשויות בחסכון בהוצאות תיעול ובתשלומי ביטוח, טיוב איכות מי הנגר, מניעת זיהום הנחלים והחופים, שיקום הטבע העירוני והמגוון הביולוגי ותועלות חברתיות מגוונות כשבראשן תרומה לבריאות הציבור.
איך מממנים את זה?
המאמר סוקר את אפשרויות המימון העומדות בפני הרשויות לטובת הקמת תשתיות כחולות. המימון מתבסס על שילוב בין מקורות פנימיים מוניציפליים והיטלים קיימים שניתן לייעד לנושא, ובין מקורות ממשלתיים, כגון קרנות ממשלתיות ייעודיות. כמו כן, הוא סוקר מקורות משותפים פוטנציאליים נוספים, כגון רשויות ניקוז, חברות תשתיות וגורמים פילנתרופיים המקדמים כיום את הנושא.
על אף האתגרים בדרך, המחסור התקציבי והיעדר תכנית אב בחלק מהרשויות, חשוב לזכור שתכנון מקומי נכון להקמת תשתיות כחולות מגלם בתוכו פוטנציאל רווח כלכלי, חברתי ובריאותי לטווח הרחוק ובהרבה מהרשויות כדאי לעשות את המאמץ, לחשוב קדימה, לתכנן ולהוציא אל הפועל תוכניות מסוג זה.
למאמר המלא בנושא כלים פיננסיים למימון תשתיות כחולות ברשויות מקומיות
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל