EN
הבלוג

ייעוץ סביבתי

7 חידושים וטכנולוגיות שישנו את פני הטיפול בפסולת

בחודש שעבר ננעלה תערוכת IFAT2022 לטכנולוגיות סביבה המתקיימת מדי שנתיים במינכן שבגרמניה. השנה תפסה הכלכלה המעגלית יותר מקום בתערוכה מאי פעם, וחלק גדול ממנה הוקדש לפתרונות סביבתיים חדשים לפסולת. הנה כמה חידושים פרקטיים שהוצגו בה:

עמיד ואטום: פח חדשני לפסולת אורגנית
הפח החום לפסולת רטובה אורגנית לא זוכה לשימוש מספיק בעיקר בגלל תלונות על כך שהפחים מתפרקים מהעומס כשמרימים אותם ושהם מפיצים ריח. בתערוכה הוצג פח חדש לפסולת אורגנית הבנוי באופן עמיד יותר מהפחים המוכרים, שיכול לשאת משקל רב יותר מפח סטנדרטי. הוא מגיע עם איטום כפול וסגירה הרמטית, ומיועד למשקל כבד, לחסימת ריחות ולמניעת אפשרות שבעלי חיים יפתחו את הפח. אם הדובים באלסקה לא הצליחו לפתוח אותו, הוא בטח יצליח לעמוד גם בפני חזירי הבר בחיפה.

סריקה חכמה של פחים
טכנולוגיה המאפשרת לסרוק את פחי האשפה לפסולת אורגנית, כך שמתבצעת בקרה על תוכנם גם לפני שמרוקנים אותם לתוך משאית האיסוף וגם במטרה לתת משוב לבעלי הפחים האם הפרידו כמו שצריך. הטכנולוגיה הזו שולחת אות מגנטי לתוך הפח, מזהה כמה מתכות יש בתוכו ואם האחוז גבוה ממה שהוגדר – הפח לא מפונה, כדי שלא ייצר בעיות בהגעה למתקן הטיפול בפסולת. מה הקשר בין מתכות לבין פסולת אורגנית? מחקרים מצאו שיש מתאם בין כמות המתכת שבפח לבין איכות מיון הפסולת.

גם הפח ממוחזר, לא רק הפסולת
פחים לצריכה ביתית עשויים פלסטיק ממוחזר שנאסף מהים. הפחים מתאימים לשימוש חוץ בסביבה עירונית, יכולים להיערם אחד על השני כדי לחסוך במקום וכוללים פטנטים שונים, בהם מקום לתג RFID (מעקב ואיתור). הפחים מאוד גמישים ועמידים, כך שיחזיקו לאורך שנים רבות, והם עשויים מ- 70% פסולת פלסטיק ימית שנאספה מהאוקיינוס, ולכן גם פותרים מטרד סביבתי משמעותי אחר.

צילום וסריקה במשאית הדחס
טכנולוגיה נוספת שהוצגה בתערוכה היא סריקה וצילום של תוכן הפח כאשר הוא נפרק לתוך בטן משאית הזבל. הצילום מנתח האם הפסולת שנשפכה מתאימה לזרם, או שיש בה גם פריטים שלא אמורים להיות ממוינים אליה, כמו נייר עיתון, בקבוקי פלסטיק או צנצנות זכוכית, לדוגמה. באמצעות ניתוח התמונה, בעל הפח יכול לקבל חיווי מה הוא צריך לשפר בהפרדה שלו. הטכנולוגיה הזו יכולה לסייע גם לעירייה לדייק את ההסברה ואת האכיפה שלה בקרב התושבים: פיילוט שנעשה שיפר את הפרדת הפסולת, וטעויות המיון של התושבים הופחתו מ- 50% ל- 20%.

דיו מעגלי
גישת אפס פסולת הגיעה לתחום הדיו והטונר: חברה צרפתית עושה מהלך טריוויאלי, אך ראשון מסוגו, בתחום מיחזור מכלי הדיו והטונר. היא אוספת מכליות דיו, מחסניות וראשי דיו וטונר וממיינת אותם: מכלים תקינים ממולאים בדיו וטונר מחדש ונמכרים און-ליין; ומכלים שאינם תקינים היא מפרידה לפי חומרים, גורסת ומוכרת אותם כחומרי גלם.

מפלסטיק מעורב לנפטא
מה עושים עם פלסטיק מעורב שבדרך כלל אף אחד לא רוצה? יש מי שמטמין או משיב אותו לאנרגיה ויש מי שהופך אותו לזהב נוזלי. סטארטאפ בשלבי פיתוח הציג כיצד ניתן לייצר תזקיק נפט שיחזור וישמש את תעשיית הפלסטיק: מהנפטא המזוקק ניתן לייצר פלסטיק ראשוני ואיכותי (בניגוד לפלסטיק ממוחזר), שישוב למעגל הייצור.

מיון רובוטי של פסולת
אחד האתגרים הכי משמעותיים במיון פסולת הוא גיוס עובדים והכשרתם. זרוע רובוטית חדשה מציעה פתרון חכם ומהיר למיון ידני של פסולת, והיא מתגאה בהספק גדול פי שניים מאשר עובדים אנושיים. ניתן להגדיר לזרוע את החומר שאותו היא צריכה למיין, אפילו הפרדה בין סוגים שונים של פלסטיק, וכאשר היא מזהה אותו  – היא שואבת אותו מהמסוע של הפסולת ומניחה אותו במיכל ייעודי. קו המיון הרובוטי יכול להחליף עובדי מיון או עובדי בקרת איכות, ובקרוב היקף השימוש בפתרונות הרובוטיים בעולם צפוי לגדול.

המטרה: טיפול בפסולת אורגנית והקטנת הזרם השארייתי
הפתרונות והחידושים שהוצגו בתערוכה מוכוונים למדיניות העולמית של שאיפה לאפס פסולת להטמנה. הם משרתים את הצרכים שנובעים מהרעיון באמצעות עזרים שמסייעים לצלוח קשיים טכניים וטכנולוגיים, במטרה לייצר הפרדה טובה יותר במקור, לנצל ככל הניתן את הפסולת ולהקטין את הזרם השארייתי.

אתגר מרכזי בניהול וטיפול בפסולת עירונית הוא הפסולת האורגנית, אשר מהווה כ- 40% מכלל הפסולת, וכשהיא מגיעה למטמנה היא מייצרת גזי חממה ומטרדים רבים. הפרדה שלה לפח החום דורשת שנים רבות של הסתגלות מצד התושבים ומעקב מצד הרשויות, והניסיון של ישראל בתחום זה עד כה לא עלה יפה.

ייצור פחים ייעודיים ועמידים שיכולים לשאת בעומס, לצד פתרונות טכנולוגיים לבקרה על איכות ההפרדה, במקביל ליצירת פתרונות קצה של אתרי פסולת לתוצרים המופרדים, תשתית מתאימה ופינוי תכוף – יביאו בשורה פרקטית וישימה למניעת הגעת הפסולת האורגנית למטמנה.

אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

חזרה למעלה