בואו נדבר ונבנה יחד את הפרויקט הבא
ייעוץ סביבתי

נוהל LDAR – תוכנית איתור וטיפול בדליפות חומרים אורגניים נדיפים מרכיבי ציוד

ורדינה היבנר, מנהלת תחום איכות אויר | נעמה רודניצקי, מעיין ויצמן יועצות איכות סביבה

8 באפריל 2025

המאבק בהפחתת פליטות מזהמים בתעשייה הביאה את המשרד להגנת הסביבה לבחון את הדרך בה הוא מפקח על פליטות חומרים אורגניים נדיפים. נוהל LDAR שנכנס לתוקף בשנת 2009, היה אבן דרך משמעותית בהגברת האחריות הסביבתית של התעשייה. אך כפי שכולנו יודעים, העולם לא עומד במקום, השינויים הגלובליים, הטכנולוגיה ושינויי תפיסות מדיניות מחייבת עדכון ושדרוג של כלים רגולטוריים גם בתחום זה.

המשרד להגנת הסביבה לא רק זיהה את הצורך בעדכון הנוהל, אלא גם התאים אותו להתפתחויות בשוק הגלובלי. התוצאה? נוהל LDAR המעודכן, שכולל טכנולוגיות חדשות ודרישות מחמירות יותר, שמטרתן לא רק לשפר את איתור הדליפות בתעשייה, אלא גם להבטיח שהמידע המדווח יהיה מדויק, אחיד ונגיש – כל זאת על מנת להבטיח אוויר נקי יותר.

נוהל LDAR (Leak Detection and Repair) הוא אחד הכלים המרכזיים של המשרד להגנת הסביבה לצמצום פליטות חומרים אורגניים נדיפים בתעשייה. הנוהל מגדיר דרישות ברורות לאיתור, טיפול ותיקון דליפות חומרים אורגניים מרכיבי ציוד, וכולל הגשת תוכנית ביצוע, ניטור באתר, תיקון הדליפות, חישוב פליטות, והגשת דו"ח שנתי מסכם.

לאחר יישום ממושך של הנוהל המקורי מאז 2009, זיהה המשרד להגנת הסביבה צורך בהתאמת ההנחיות לשינויים והתקדמות בתחום העולמית. כדי לעדכן את הנוהל בהתאם להתקדמות הסטנדרטים הגלובליים, בוצעה סקירה מעמיקה של רגולציות בארה"ב ובמדינות האיחוד האירופי. הצוות המקצועי של DHVMed, הוביל את תהליך הסקירה, ביצע את הערכת ההשפעות הרגולטוריות (RIA) ותרם בכתיבת מדיניות חדשה שמתאימה לדרישות המודרניות. העדכון כלל שילוב טכנולוגיות מתקדמות כמו מצלמות תרמיות לשיפור איתור הדליפות, חידוד ניתוח המידע ושיפור יכולת הפיקוח על פעולות התיקון, טיפול מהיר יותר בדליפות והפחתת פליטות של מזהמים בעלי השפעות בריאותיות לאוויר. כיום, אנחנו ממשיכים ללוות את המשרד ביישום הנוהל, כולל בדיקת דוחות שנתיים, ניתוח נתונים כלל ארצי, וסיוע בגיבוש פורמטים אחידים לניתוח ודיווח.

הדרישות המעודכנות לדיווח כוללות פורמט אחיד לדוחות שנתיים, שמאפשר כימות פליטות לפי חומרים ומתקני ייצור, ושיפור המעקב אחר מגמות הפחתה ואיתור מהיר של מקורות פליטה מרכזיים. בנוסף, פרמטרים חדשים שנוספו לנוהל תורמים להפחתת מזהמים נוספים בעלי השפעות בריאותיות משמעותיות, שלא היו נדרשים להפחתה במסגרת זו עד כה.

הנוהל המעודכן, שפורסם בשנת 2023, נכנס לתוקף בשנת 2024. החל משנת 2025, יוגשו דוחות לפי הדרישות החדשות, שיבטיחו רגולציה אחידה ומתקדמת, הכוללת עדכון אופן כימות הפליטות השנתיות מרכיבי ציוד וניתוח מידע נוסף שלא נדרש להגשה עד כה באופן אחיד (כגון פליטות לפי חומרים ומתקני ייצור).

צוות איכות האוויר שלנו ממשיך ללוות את המשרד ואת התעשייה ביישום הנוהל, כולל ניתוח נתונים, בדיקת דוחות שנתיים, וסיוע בגיבוש פורמטים אחידים.

אהבתם? קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל